23 iulie 2012

Tecuciul literar artistic tecuci.eu  150x150 A aparut nr. 31, al revistei “Tecuciul literar artistic”  A aparut nr. 31 al  revistei ’’Tecuciul Literar-artistic’’, singura revista de cultura care apare la Tecuci, si al carei redactor sef este doamna profesoara Eleonora Stamate. La cei sase ani de existenta  ai revistei, Acad. Nicolae Dabija publica sub titlul  ’’ O Romanie Mare a culturii ’’, un Laudatio, din care am retinut;”Tecuciul literar si artistic e mai mult decat o revista. E un amvon de unde se propavaduieste cultura romana, cea care e fara de granite si care nu are, pentru romanii de pretutindeni, doar trecut comun, ci si prezent care ne apartine deopotriva, ca si un viitor care ne va sti, sunt convins, impreuna.Revista reconstituie Romania Mare a culturii.Aceasta e meritul ei, Tecuciul literar artistic  fiind una dintre putinele publicatii din Tara care aduna oamenii de cultura din afara si din interiorul frontierelor, ca sa ne redea constiinta ca facem parte din aceeasi oaste;oastea Limbii romane.’’
   Acest numar dedica prima pagina lui Mihai Eminescu. Doamna dr. Lucia Olaru Nenati , ne prezinta in articolul “Contrabandistul  Eminescu”, lupta prin fapte, a poetului, “chiar dintre cele care l-au expus la riscul arestarii pentru contrabanda si atentat la siguranta imperiului austro-ungar”.Articolul ne prezinta modul in care Eminescu a trecut in Bucovina, in anul 1875,cand austriecii organizau ’’serbarea seculara’’, in fapt 100 de ani de la furtul Bucovinei, a unei brosuri dupa documente din colectia lui Hurmuzachi. Din aceste documente aflam actele de coruptie prin care inalti functionari rusi si turci, in schimbul unei tabachere si 5000 de galbeni austrieci, respectiv un pumnal de aur, au fost de acord cu cedarea Bucovinei.
            Acest numar fiind in mare parte inchinat lui Eminescu, la 15 iunie  comemorandu-se 123 de ani de la trecerea in nefiinta a marelui poet roman.Astfel Acad. Nicolae Dabija, scrie despre ’’ASASINAREA LUI EMINESCU’’ ; Ileana Georgescu Tulica ne prezinta primul numar al revistei ’’Mesterul Manole’’ (1939-1942), care este inchinat lui Eminescu  si poezia ’’Balada pentru Eminescu’’;Doamna Eleonora Stamate publica poezia ’’EMINESCU VOIEVOD AL LIMBII ROMANE”
            Dan Movileanu continua si in acest numar  serialul dedicat revistei ”Provincia Literara”.Pagina  a-3-a este semnata de prof. Pohrib Mihail si este dedicata lui
Alexandru Teriachiu, care a facut parte din generatia celor care au fondat Romania Mare. De retinut ca familia Teriachiu era trecuta in categoria marilor proprietari de pamant, iar Alexandru Teriachiu a facut parte din Divanul ad-hoc al Moldovei (1857),ca reprezentant al Tinutului Tecuci.
          In paginile revistei gasim o ’’Scurta prezentare a strazilor orasului Tecuci in a doua jumatate a secolului al XIX-lea,’’ realizata de dl. prof. Doru Parascan; continua publicarea in serial a volumului  ’’Copilaria…draga mea’’, de Petru Blaj Dinvale; Acad. Nicolae Dabija publica a-II-a parte, din lucrarea ’’Iar fulgii astupara cerurile si drumurile…’’ ; la rubrica  ”in memoriam ”, un grupaj de poezii scrise de Ovid Caledoniu.Paginile de poezie îi au ca autori pe Eleonora Stamate si Vasile Sevastre Ghican ;  la rubrica ’’Debut de iunie”gasim poezii de  Bardan Iulian Claudiu si Dragutu Rares.
             Din cronica doamnei Prof. Drd. Narcisa Florentina Boldeanu, la volumul  ”Cristale cu aroma de pelin’’ scris de doamna Eleonora Stamate, am retinut;’’Noul volum degaja farmecul deosebit al unui spirit superior, care pune in evidenta trasaturile marcante ale poetei, intr-o continua cautare, contactul cu lumea reala fiind realizat cu intelepciune, eleganta si seninatate…Volumul creeaza o tensiune emotionanta,vie,incarcata de taina unor cautari intense, de taina asteptarii, a singuratatii, a sperantei.”
            La final am sa reproduc din articolul dl. Dan Movileanu, referitor la revista ”Provincia literara”, strofa dedicata ”carcotasilor de serviciu”;
                     ” Suna trambita in Tecuci
                      Tuna chiar prin vai si lunci;
                       Da semnal la buni si Cutre
                       Sa nu mai faca la …Mutre,
                       ( Sa citeasca intreaga tara Provincia Literara)”
       ’’Tecuciul literar-artistic’’, o revista de calitate, care merita sa fie citita.

Niciun comentariu

Niciun comentariu până acum.

Feed RSS pentru acest articol.

Comentariile sunt oprite pentru moment.