23 iulie 2012

Revista Tecuciul literar artistic la 6 ani 150x105 Revista ‘’Tecuciul Literar artistic’’ a implinit 6 ani de existenţă  In aprilie, s-au implinit 6 ani de la apariţia primului număr al revistei “Tecuciul literar-artistic”,revista de cultura,opinie si informare, ce apare la editura “Eleonora”, cu sprijinul Primăriei Tecuci.  Cu acest prilej, la sala Protoieriei din Tecuci, s-au sarbatorit cei 6 ani de existenţă ai revistei,al carei director executiv este dr. Petru Blaj, iar redactor sef d-na profesoara Eleonora Stamate. Din colegiul redactional fac parte; Dan Movileanu, Dionisie Duma, Tanase Danaila, Paul Blaj, Petru Dinvale, Paul San Petru, A.G. Secara, Ion Manea, Mihail Pohrib, Vasile Sevastre Ghican si Nicolae Chiscop. Colegiul editorial este compus din; acad. Mihai Cimpoi, acad. Nicolae Dabija, Theodor Codreanu, Angela Ribinciuc, prof. drd. Narcisa Florentina Boldeanu, Vasile Tarateanu si Valeriu Matei. Secretar de redacţie este Florentina Golea iar responsabilitatea tehnoredactării îi revine lui Avram Costel Dan. La aceasta sarbatoare au participat alaturi de cei care conduc destinele publicatiei, dl. dr. Petru Blaj si d-na Eleonora Stamate, personalitati ale vietii culturale tecucene, care de-a lungul celor 6 ani de aparitie a revistei, au scris in paginile acesteia.
Doamna Eleonora Stamate a prezentat o scurta istorie a revistei, de la primul numar si pana astazi, din care am retinut; ’’Astazi vom incerca sa ne amintim impreuna de o initiativa pe care am avut-o acum sase ani, in sala ’’Studio’’ a Casei de Cultura. Atunci anuntam aparitia revistei ’’Tecuciul cultural’’… A fost o zi benefica, de bun agur, pentru aceasta activitate…Am inceput pe o hartie modesta, cu editorialul dl.dr.Teodorescu, cu binecuvantarea Înalt Prea Sfintitul Arhiepiscop al Dunarii de Jos Casian Craciun…Si am pornit la drum, cu aceasta revista de cultura, dupa aproape 100 de ani de lipsa a unei astfel de publicatii in Tecuci. La nici doua saptamani au inceput criticile si atacurile in ziarul ’’Observator’’.Unele persoane aveau o placere deosebita sa atace. Nu au vrut sa vina alaturi de noi, au preferat sa stea pe margine si sa fluiere, dar cum avem urechile tari nu ne-am lasat intimidati… Inceputurile au fost grele…La primul numar, editorul era Fundatia culturala Constantin Teodorescu din Barlad, care a asigurat tiparirea revistei la Bacau, prin ziarul ’’Semnal’’, pana la numarul 10.Dupa plecarea doctorului la Barlad, ne-am mutat la ziarul ’’Observator’’, condus de Dan Vata, unde am scos un singur numar. Satuli de umilintele la care eram supusi de directorul publicatiei, impreuna cu dl. dr. Blaj am hotarat sa ne desprindem de domniile lor si sa devenim independenti….Sub auspiciile editurii ’’Eleonora’’, revista a continuat sa apara, incepand cu numarul 12 sub numele’’Tecuciul literar-artistic’’…Pana sa preia dl. dr. Blaj finantarea revistei, aceasta a aparut cu sprijinul material al parintelui Croitoru, parintelui Vasile Ionel, parintelui Gabor, parintelui Emanuel Balan,Costica Oanca, care ne-au ajutat cu bani si am reusit sa continuam.Pana in anul 2010 finantarea a fost asigurata de dl. dr. Blaj.De doi ani, tiparirea este subventionata de Primaria Municipiului Tecuci, prin Consiliul Local.”
Dl. dr. Petru Blaj, directorul executiv al revistei a spus, printre altele;”Pentru a putea sustine o revista nu sunt suficienti banii, nu e suficienta initiativa, ci trebuiesc minti creatoare.Ori aceia sunteti dumneavoastra.” Dl. doctor Blaj, a mai spus ca ” ceea ce apare in revista este hranitor pentru sufletele noastre si a celor care o citesc.”
Timp de aproape 3 ore, redactori, colaboratori si cititori ai revistei au vorbit despre trecutul, prezentul si viitorul revistei.Din interventia pictorului Mircea Cojocaru, am aflat ca a debutat in nr.2 al revistei, cu poezia ”Ulmul”. Am retinut ca in luna februarie, revista a fost premiata de Centrul cultural ”Dunarea de Jos” cu premiul ”Constantin Buzdugan”.Doamna Eleonora Stamate , dupa ce a rugat redactorii si colaboratorii revistei sa fie mai activi, sa se implice in viata revistei, a anuntat ca din iulie, cand va iesi la pensie, revista va aparea lunar si in cel mai scurt timp va putea fi citita si pe net in format PDF.
Aceasta manifestare a fost presarata si cu momente artistice, oferite de micutul violonist Dragos Dragutu, si de ”piticotii” doamnei Mariana Enache, de la Casa de Cultura, care ne-au prezentat un vals si un tangou .

Niciun comentariu

Niciun comentariu până acum.

Feed RSS pentru acest articol.

Comentariile sunt oprite pentru moment.