31 iulie 2012

Nicolae Dabija literar.tecuci.eu  106x150 Iar fulgii astupara cerurile si drumurile...  După ce surugiul reuşi cu mare greu să scoată din noroaiele Sângerii rădvanul boieresc înfundat până la butuc – în fiecare prag de primăvară Bâcul se revărsa, acoperind cu apa lui tulbure semănăturile, drumurile şi grădinile sătuceanului, iar caii o luară la trap pe şleaul Chişinăului dumnealui, logofătul chir Costache Conachi, se lăsă furat de gânduri.   Nu mai vedea nici lipoveanul bărbos de pe capră, cu ciubucul lung vârât după brâu şi biciuind caii, nici roţile împroșcând lostopanele de noroi, nici salcâmii cu coaja jupuită de prea multele ploi, perindându-se prin dreptul ferestruicii. În faţa ochilor îi stătea Zulnia — doamna inimii lui, cu zâmbetul ei, care „băga în mormânt şi învia din morţi…”  Reconstitui, încă o dată, în minte acea zi, când o revăzu la Chişinău. Sosise în capitala guberniei de la Sângera, unde se oprise în una din casele vărului său, chir Veniamin Costachi, mitropolitul, cel care a fugit de zurbalâcul grecilor „împrostit”, adică îmbrăcat în haine simple — ca să nu fie cunoscut, şi a intrat în carantina ruseasca de la Sculeni cu brişcă împrumutată, fără nimic, numai cu pecetea mitropoliei în buzunar.  În acea zi, după ce stihuitorul cumpără de pe la lipscani ghermesuturi, şuvaiele, citarele, ilicuri şi alte nimicuri pentru cuconiţe, porunci surugiului să tragă într-o ogradă largă de deasupra Bâcului, unde i s-a spus că s-ar afla casa cu două caturi a boierului Bartolomeu, pe care-l ştia încă de pe vremea când acesta fusese ispravnic în Ţara-de-Jos. Întrebă arnăutul care alergase să deschidă uşa faetonului, dacă „aici lăcuieşte conu Iordache Chiriac Bartolomeu”. (mai mult…)

23 iulie 2012

Tecuciul literar artistic tecuci.eu  150x150 A aparut nr. 31, al revistei “Tecuciul literar artistic”  A aparut nr. 31 al  revistei ’’Tecuciul Literar-artistic’’, singura revista de cultura care apare la Tecuci, si al carei redactor sef este doamna profesoara Eleonora Stamate. La cei sase ani de existenta  ai revistei, Acad. Nicolae Dabija publica sub titlul  ’’ O Romanie Mare a culturii ’’, un Laudatio, din care am retinut;”Tecuciul literar si artistic e mai mult decat o revista. E un amvon de unde se propavaduieste cultura romana, cea care e fara de granite si care nu are, pentru romanii de pretutindeni, doar trecut comun, ci si prezent care ne apartine deopotriva, ca si un viitor care ne va sti, sunt convins, impreuna.Revista reconstituie Romania Mare a culturii.Aceasta e meritul ei, Tecuciul literar artistic  fiind una dintre putinele publicatii din Tara care aduna oamenii de cultura din afara si din interiorul frontierelor, ca sa ne redea constiinta ca facem parte din aceeasi oaste;oastea Limbii romane.’’
   Acest numar dedica prima pagina lui Mihai Eminescu. Doamna dr. Lucia Olaru Nenati , ne prezinta in articolul “Contrabandistul  Eminescu”, lupta prin fapte, a poetului, “chiar dintre cele care l-au expus la riscul arestarii pentru contrabanda si atentat la siguranta imperiului austro-ungar”.Articolul ne prezinta modul in care Eminescu a trecut in Bucovina, in anul 1875,cand austriecii organizau ’’serbarea seculara’’, in fapt 100 de ani de la furtul Bucovinei, a unei brosuri dupa documente din colectia lui Hurmuzachi. (mai mult…)