29 iulie 2012

Dimitrie Lecca tecuci.eu  119x150 Dimitrie Lecca  un tecucean uitat  Dimitrie Lecca, născut la 2 decembrie 1832 la Tecuci şi decedat la 4 iulie 1888 în localitatea Radomireşti, judeţul Bacău, a fost o personalitate politică şi militară a României moderne. Făcea parte dintr-o veche familie originară din Italia, trecută în secolul XIII în imperiul Bizantin, iar din secolul XVI în Ţările Române. În Ţările Române, familia Lecca s-a scindat în două ramuri: ramura munteană şi ramura moldoveană.  Întemeietorul ramurei moldovene a fost Lecca cămăraşul, potrivit unui document din 1658, căsătorit cu jupâneasa Dumitra din ţinutul Bacăului, unde familia avea proprietăţi.  Tatăl lui Dimitrie Lecca, paharnicul Gheorghe Lecca (1803-1832) era căsătorit cu Maria Negură, fiica stolnicului Negură cu proprietăţi în ţinutul şi oraşul Tecuci.  Paharnicul Gheorghe Lecca a murit de tânăr şi a avut trei fii: Ioan Lecca (1825-1876), Gheorghe Lecca (1831-1885) şi Dimitrie Lecca (1832-1888). Toţi aceştia au studiat în Franţa şi au făcut frumoase cariere politice şi militare în România. De menţionat că Ioan Lecca a fost deputat liberal de Bacău în mai multe rânduri, iar în 1858 a fost candidat al proprietarilor rurali la tronul Moldovei. Gheorghe Lecca a fost prefect de Bacău, deputat, senator, iar în anii 1882-1885 ministru de finanţe în guvernul Ion C. Brătianu. Dimitrie Lecca a făcut studiile primare la Tecuci de unde în 1848 la vârsta de 16 ani a plecat la Paris unde a terminat colegiul, apoi, ca extern, a frecventat cursurile Şcolii militare de la Metz şi Şcoala de ofiţeri de stat-major de la Saumur împreună cu fraţii săi. (mai mult…)

23 iulie 2012

Tecuciul literar artistic 30 150x112 A aparut nr. 30, al revistei “Tecuciul literar artistic”  A aparut nr. 30 , al revistei “Tecuciul literar-artistic”-’’revista de cultura,opinie si informare’’ care apare la editura “Eleonora”, sub egida Societăţii Culturale ”Ştefan Petică”, cu sprijinul Primăriei Tecuci.   Zilele trecute,la Festivalul ’’ Drag mi-e cantecul si jocul’’, in mapa cu materialele promotionale am primit si ultimul numar al revistei ’’Tecuciul literar-artistic’’.
Acest numar, ca si precedentul, dedica prima pagina revistei ”Provincia Literara ’’, una din putinele reviste literare din istoria presei tecucene. In acest articol, Dan Movileanu ne prezinta continutul numarului 2 al revistei, aparut pe 25 martie 1908.  Am retinut pasajul referitor la ’’  Cele 10 Porunci ale Femeei’’ ,din care redau porunca a 7-a;’’Femeea sa nu aiba pretentii de lux ori-cat ar renta afacerile sotului;cu cat pretentiile vor fi mai modeste cu atat mai mult si mai vadit isi va castiga dragostea barbatului de care are neaparata trebuinta’’.  Urmatoarele doua pagini sunt semnate de prof.Ileana Georgescu Tulica  si sunt dedicate poetului Ovidiu Caledoniu,’’poet al generatiei de la 1939’’.  La rubrica ’’personalitati tecucene’’, profesorul Mihail Pohrib ni-l aduce in atentie pe ’’Dimitrie Lecca-un tecucean uitat’’. Din acest articol, am aflat ca intre 1882 si 1888,timp de 4 legislaturi, Dimitrie Lecca, a detinut functia de presedinte a Adunarii Deputatilor. (mai mult…)