8 august 2012

Eleonora Stamate 2011 3 Eleonora Stamate – „Cristale cu aromă de pelin” – Noi trepte ale viziunii sale poetice    După volumele „Simfonie crepusculară” (2001), „Castelul îngerilor” (2004), „Viață la infinit” (2010), poeta  Eleonora Stamate continuă cu o nouă și profundă mărturie a liricii sale – „Cristale cu aromă de pelin” (Editura Axis Libri – Galați) – neliniști adânci ale unui suflet sensibil.  Pentru sensibilitatea celui care mai vibrează în fața cuvântului armonizat deplin cu natura – simbioză de trăiri superioare – „Cristale cu aromă de pelin” se profilează ca o mărturie reală despre singurătate, prietenie, divinitate, iubire, trecător și peren în viață.  Cartea ne dezvăluie, elegant și tulburător, trăirile intense ale poetei, în lumină și speranță, între viață și moarte, „într-o lume ca o umbră,/Cu clipe și amurguri/mirifice” („Iluzie”).  Eleonora Stamate se află într-o lume deosebită, pe care o filtrează prin propriile trăiri, cu sensibilitate și evlavie, dar și cu talent și trudă. Își „pune tâmpla la rădăcina cuvântului” și „va simți cu fiece filă găsită/că se unește/cerul cu pământul/într-un singur glas.” („Cheamă-mă”).  „Poezia este lumea, umanitatea, propria viață, înflorite prin cuvânt…” afirmă Giuseppe Ungaretti.  Și pentru Eleonora Stamate, cartea e „o catedrală, în care cuvintele ating suflete/ele vibrează…vibrează” („Ce-i cartea?”).  Noul volum degajă farmecul deosebit al unui spirit superior, care pune în evidență trăsăturile marcante ale poetei, într-o continuă căutare, contactul cu lumea reală fiind realizat cu înțelepciune, eleganță si seninătate. (mai mult…)

23 iulie 2012

Tecuciul literar artistic tecuci.eu  150x150 A aparut nr. 31, al revistei “Tecuciul literar artistic”  A aparut nr. 31 al  revistei ’’Tecuciul Literar-artistic’’, singura revista de cultura care apare la Tecuci, si al carei redactor sef este doamna profesoara Eleonora Stamate. La cei sase ani de existenta  ai revistei, Acad. Nicolae Dabija publica sub titlul  ’’ O Romanie Mare a culturii ’’, un Laudatio, din care am retinut;”Tecuciul literar si artistic e mai mult decat o revista. E un amvon de unde se propavaduieste cultura romana, cea care e fara de granite si care nu are, pentru romanii de pretutindeni, doar trecut comun, ci si prezent care ne apartine deopotriva, ca si un viitor care ne va sti, sunt convins, impreuna.Revista reconstituie Romania Mare a culturii.Aceasta e meritul ei, Tecuciul literar artistic  fiind una dintre putinele publicatii din Tara care aduna oamenii de cultura din afara si din interiorul frontierelor, ca sa ne redea constiinta ca facem parte din aceeasi oaste;oastea Limbii romane.’’
   Acest numar dedica prima pagina lui Mihai Eminescu. Doamna dr. Lucia Olaru Nenati , ne prezinta in articolul “Contrabandistul  Eminescu”, lupta prin fapte, a poetului, “chiar dintre cele care l-au expus la riscul arestarii pentru contrabanda si atentat la siguranta imperiului austro-ungar”.Articolul ne prezinta modul in care Eminescu a trecut in Bucovina, in anul 1875,cand austriecii organizau ’’serbarea seculara’’, in fapt 100 de ani de la furtul Bucovinei, a unei brosuri dupa documente din colectia lui Hurmuzachi. (mai mult…)