26 septembrie 2012

Ovid Caledoniu tecuci.eu  150x111 Eminescu văzut de Mesterul Manole (II)“Cum l-ati cunoscut pe Eminescu?” si “Care credeti că e valoarea actuală si universală a operei lui?” – sunt cele două întrebări pe care Vintilă Horia le-a adresat unor membri ai grupului de la “Mesterul Manole”. Au răspuns, în ordine alfabetică, Ovid Caledoniu, Marcello Camilucci, Mihail Chirnoagă, Vintilă Horia – răspunsuri expuse în numărul 30 al revistei “Tecuciul literar artistic”.

Următoarele răspunsuri au fost date de către Constantin Micu, Horia Nitulescu, Teodor Scarlat și Ion siugariu, fiecare impresionând atât prin sinceritate – prima întrebare având o semnificatie personală -, cât și prin profunzimea ideilor exprimate.

“Pentru noi, ca Români,  – spune Horia Nitulescu – Eminescu este o valoare absolută, o fortă spirituală unică.” Ileana Georgescu Tulică

  Îl regăsesc pe Eminescu la fiecare răscruce a vieţii mele şi fiecare nouă etapă sufletească pe care am străbătut-o, fiecare criză de conştiinţă prin care am trecut a însemnat pentru mine o nouă cunoaştere a lui Eminescu dintr-un unghi şi o perspec­tivă diferită, care fiecare echivalează cu o nouă descoperire pe care o făceam asupra lui. Din aceste cunoaşteri succesive, mi-am întregit imaginea unui Eminescu, a cărui operă îmi apare ca îmbrăţişând un orizont atât de întins, încât nu există, pentru noi, cei de astăzi, modalitate a conştiinţei, stare a sensibilităţii, înălţime a gândirii, care să nu găsesc că aminteşte în fond de o problematică eminesciană. (mai mult…)

16 august 2012

Ovid Caledoniu literar.tecuci.eu  94x150 Ovid Caledoniu   Talent remarcabil, cultivat cu noblete si demnitateENDYMION

Trist incendia amurgul pe clăi,
Endymion la gura fântânii
Fluturii sus pe umerii săi,
Cântec duios în inima stânii.

Poate mult el s-a visat
Domn din cer spre zări eterne,
Mieii la păscut din sat
Duceau vise în caverne.

Ore se-oglindeau de sus,
Triste-n apele de munte
Gându-n nori îi era dus
Selenis în joc pe frunte. (mai mult…)

29 iulie 2012

Ovid Caledoniu tecuci.eu  150x111 OVIDIU CALEDONIU  poet al generaţiei de la 1939  ,,OVID CALEDONIU – poet de suave incantaţii, pe numele său de profesor JEAN-FLOREA GEORGESCU – s-a născut la 20 martie, 1914, în Bucureşti. Aducând în poezie un veşmânt limpede, cu imagini de surprinzătoare tonalităţi, a fost remarcat grabnic de ROMANIA LITERARA, VREMEA, CONVORBIRI LITERARE, REVISTA FUNDAŢIILOR, UNIVERSUL LITERAR, ÎNSEMNĂRI IEŞENE, REVISTA SCRIITOARELOR SI SCRIITORILOR , CRONICA  şi multe altele, care i-au publicat versurile la locuri de cinste. Era preţuit şi de criticii literari ai vremii, în 1937, când i-a apărut primul volum de poeme, ENDYMION. Urmându-şi drumul neabătut, convins că aduce o notă proaspăta de candori şi lumină in imaginile din care-şi cizela poezia, Ovid Caledoniu a mai publicat ulterior volumul VRAJITORUL APELOR-1942 si o mica antologie 13 POEŢI -13 POEZII DE DRAGOSTE.   Zilele şi nopţile înfrigurate ale acelor ani l-au măcinat sufleteşte şi trupeşte,  aripa poeziei s-a zbătut mai mult într-o răscolitoare vibraţie pentru sine, decât pentru marele public iubitor al versului. A activat cu fervoare însă, în învăţământ, ca profesor în Tecuci. În volumul selectiv PASĂREA DE FOC, editat de EDITURA JUNIMEA din IAŞI, în 1973, Ovid Caledoniu (mai mult…)