6 august 2012

Petru Blaj Dinvale 150x112 Prieteni din copilărie…  Moto :   Cine crede că un prieten înseamnă doar un simplu „a-mic”, va avea multe amintiri însemnate cu „A-mare”.

Oamenii, spun bătrânii, se dau unul după altul, fie la bine, fie la rău. Şi nu e puţin lucru, să întâlneşti în copilărie, după expresia poetului Paul-Sân-Petru : „oameni, şi nu altceva”.

Pentru că fratele meu, Ioan (noi îi ziceam Onu, de la Ioan, Ionuţ, Onuţ, Onu) era mai mare ca mine cu 11 ani, nu am avut privilegiul de a fi mult timp împreună şi bineînţeles nici la joacă şi nici la şcoală. Îmi amintesc, doar puţine lucruri petrecute între noi în copilărie. Ştiu că făcuse special pentru mine un trenuleţ cu locomotivă şi vagoane din lemn, pe care îl trecea printr-un tunel săpat într-un muşuroi din grădină, iar eu l-am păstrat multă vreme cu drag şi mai ales de dorul lui, căci era angajat de tinerel şi stătea foarte puţin acasă. Când a primit primul salariu ne-a cumpărat la toţi ai casei câte ceva. Mie mi-a adus o pereche de ghetuţe albe cu care sunt încălţat într-o poză cu bunicii şi două surori, pe când aveam 6 ani. Era aşa de plăcut la înfăţişare şi la suflet că până şi animalele de pe lângă casă îl iubeau într-un fel aparte. (mai mult…)

23 iulie 2012

Tecuciul literar artistic 30 150x112 A aparut nr. 30, al revistei “Tecuciul literar artistic”  A aparut nr. 30 , al revistei “Tecuciul literar-artistic”-’’revista de cultura,opinie si informare’’ care apare la editura “Eleonora”, sub egida Societăţii Culturale ”Ştefan Petică”, cu sprijinul Primăriei Tecuci.   Zilele trecute,la Festivalul ’’ Drag mi-e cantecul si jocul’’, in mapa cu materialele promotionale am primit si ultimul numar al revistei ’’Tecuciul literar-artistic’’.
Acest numar, ca si precedentul, dedica prima pagina revistei ”Provincia Literara ’’, una din putinele reviste literare din istoria presei tecucene. In acest articol, Dan Movileanu ne prezinta continutul numarului 2 al revistei, aparut pe 25 martie 1908.  Am retinut pasajul referitor la ’’  Cele 10 Porunci ale Femeei’’ ,din care redau porunca a 7-a;’’Femeea sa nu aiba pretentii de lux ori-cat ar renta afacerile sotului;cu cat pretentiile vor fi mai modeste cu atat mai mult si mai vadit isi va castiga dragostea barbatului de care are neaparata trebuinta’’.  Urmatoarele doua pagini sunt semnate de prof.Ileana Georgescu Tulica  si sunt dedicate poetului Ovidiu Caledoniu,’’poet al generatiei de la 1939’’.  La rubrica ’’personalitati tecucene’’, profesorul Mihail Pohrib ni-l aduce in atentie pe ’’Dimitrie Lecca-un tecucean uitat’’. Din acest articol, am aflat ca intre 1882 si 1888,timp de 4 legislaturi, Dimitrie Lecca, a detinut functia de presedinte a Adunarii Deputatilor. (mai mult…)